Neljä tapaa käyttää mäntyä

Mäntykylpy

Mänty vähentää turvotusta ja on antiseptinen, joten muutama männyn oksa kylpyvedessä tekee hyvää. Se myös rauhoittaa mieltä ja auttaa väsyneisiin jalkoihin. Mäntykylvyssä saa myös nauttia männyn tuoksuvista eteerisistä öljyistä ja saada apua esimerikiksi stressiin ja unettomuuten. Pilkottuja männyn oksia voi lisätä myös kylpysuolaan.

Höyryhengitys

Höyryhengittämällä männyn eteerisiä öljyjä voit saada helpotusta tukkoisen oloon, sillä mänty irroittaa limaa ja stimuloi keuhkoputkien limakalvojen värekarvojen toimintaa. Männyllä höystettyä höyryhengitystä voi kokeilla kurkunpään- ja keuhkoputkentulehdukseen, yskään, influenssaan, nuhaan ja astmaan.

Höyryhengitystä varten tarvitset vain kattilan, mäntyä, vettä ja pyyhkeen. Kiehauta männyn oksia vedessä noin 10 minuuttia kansi päällä. Kun vesi on saanut hieman väriä, nosta kattila liedeltä kuumuutta kestävälle alustalle. Laita pyyhe pään päälle ja aseta kasvot kattilan yläpuolelle niin, että pyyhe tulee kattilan sivuille.

Männynneulastee

Männyn neulasia pidetään tulehduksia hillitsevinä, antimikrobisina ja kipua lievittävinä. Neulaset sisältävät polypfenoleita, antioksidantteja, fenoleita ja c-vitamiinia. Fenoliset yhdisteet toimivat antioksidantteina ja auttavat kehoa erilaisten tulehdusreaktioiden alentamisesta ja immuniteetin vahvistamisessa. Mielenkiintoista on, että ne sisältävät myös sikiimihappoa, joka on yksi antiviraalisen Tamiflu-lääkkeen vaikuttavista aineista.

Hauduta männyn neulasia kattilassa tai teepannussa kansi päällä noin 15 minuuttia ennen teen juomista.

Hauduta männynneulasteetä noin 15 minuuttia kannen alla, jotta saat kaikki höydyt irti.

Mäntysuitsuke

Mäntysuitsuke tuoksuu ihanan metsäiselle ja kansanperinteen mukaan sen polttaminen karkottaa huonoja energioita ja pitää sairaudet loitolla. Männynsavu karkoittaa myös hyönteisiä ja tuholaisia. Suitsukkeen voi helposti valmistaa itse sitomalla yhteen männnyn neulasia luonnonmateriaalista valmistetulla narulla kuten puuvillanarulla. Suitsukkeen on hyvä antaa kuivua pari viikkoa ennen sen polttamista.

Mänty suomalaisessa mytologiassa ja kansanperinteessä

Mäntyä pidetään auringon puuna, sillä sen oksat kasvavat keskitetysti puun latvassa. Puun laajalle levittyvät juuret pitävät arvokkaan puun pystyssä karuissakin kasvuympäristöissä.

Männystä valmistettavalla tervalla on ollut tärkeä rooli kansanlääkinnässä ja siitä on valmistettu voiteita ja hauteita ihovaivoihin, haavoihin ja tulehduksiin. Kalevalassa Väinämöinen lämmitti tervantuoksuisia terveysaunoja ja paranteli kanssakulkijoita. Eepoksessa kuvataan tervaa Väinämöisen hikenä.

Mänty symboloi hedelmällisyyttä, viisautta ja pitkäikäisyyttä, mutta myös kuolemaa. Perheillä oli tapana valita mänty, josta karsittiin aina oksa perheenjäsenen kuoltua. Kun puun kaikki oksat oli karsittu, kaiverrettiin vainajien syntymä- ja kuolinpäivämäärät samaisen puun runkoon. Lopulta puusta otettiin talteen laudan palanen, jossa muisto vainajista jäi elämään.

Ps. Keräilethän vain tuulen katkomia oksia ellet keräile omilta mailta. Huomioithan, että jos kärsit munuaisvaivoista tai olet raskaana, ei mäntyä suositella sen sisältämien hartsien takia.

Pss. Tule keskustelemaan aiheesta Instagramiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *