Yrtit terveen kuukautiskierron tukena

Tasapainoinen kuukautiskierto on yksi naisen terveyden mittareista. Omaa kiertoa seuraamalla voi helposti huomioida muutoksia terveydentilassaan ja tarvittaessa ottaa yrtit avuksi.

Runsaita kuukautista hillitsevät yrtit

Liian runsaista kuukautista kärsivä voi kokeilla vuotoa hillitseviä kasveja kuten siankärsämöä, valkopeipin vihreitä osia tai lutukkaa. Rätvänästä ja poimunlehdestä voi myös olla apua. Syy runsaisiin kuukautisiin voi johtua prolaktiinista, jota on veressä liikaa. Prolaktiinitasot sen sijaan ovat koholla, jos kehossa on liian vähän dopamiina. Dopamiinivajetta voi korjata tarkistamalla saako tarpeeksi ravintoaineita kuten magnesiumia, kromia, sinkkiä, rautaa ja vitamiineja. Myös esimerksi avantouinti saa kehon tuottamaan dopamiinia. Liian runsaat kuukautiset voivat johtua myös anemiasta, jolloin kannattaa lisätä nokkosta, voikukkaa ja vadelman lehteä ruokavalioon. Liian pitkää kuukautiskiertoa voi myös korjata varmistamalla, että saa tarpeeksi ravintoaineita sekä lisäämällä ravinnetiheitä yrttejä ruokavalioon. On syytä varmistaa, että proteiinin ja hyvien rasvojen saanti on riittävää.

PMS-oireita helpottavat yrtit

PMS-oireita voi helpottaa useilla eri yrteillä. Heittelevistä hormonitasoista kärsivän kannattaa ottaa siveydenpuunmarjoista tehtyä teetä tai tinktuuraa. Siveydenpuu eli munkinsiveydenpuu (Vitex agnus-castus) on verbena- eli rautayrttikasveihin kuuluva pensasmainen kasvi.

Terveen kuukautiskierron keskiössä on hyvin toimiva maksa, sillä se käsittelee hormoneita ja niiden rakennusaineita. PMS-oireita kuten kaikkia muitakin kuukautisvaivoja hoidettaessa on syytä huolehtia myös maksan hyvinvoinnista. Maksan toimintaa ja hormonien pilkkoutumista kannattaa auttaa takiaisella, maarianohdakkeella, voikukan juurella ja rosmariinillä.

Turvotusta ja nesteiden kiertoa voi tukea diureettisillä kasveilla kuten voikukalla, niittyhumalalla, kamomillalla ja mesiangervolla. Päänsärkyä voi hillitä verbenalla, mesiangervolla tai piparmintulla. Harmillinen PMS-migreeni voi johtua myös estrogeenidominanssista. Estrogeenidomenanssin syy on hyvä selvittää, mutta oireita voidaan helpottaa vadelman lehdillä, voikukalla, macalla ja maarianohdakkeella. PMS-oireita voi helpottaa myös riittävä kalsiumin, magnesiumin, E-vitamiinin ja B-vitamiinien saanti.

Yrteistä apua kivuliaisiin kuukautisiin

Suomessa perinteisessä kansanlääkinnässä ollaan käytetty apilankukkaa kuukautiskipuihin. Nykyään turvaudutaan eri kasveihin, mutta jotkut voivat toki saada apua apilastakin. Apila sisältää runsaasti kasviestrogeenejä, joten sen takia se ei kaikille sovi.

Kipukohtauksia voi hellittää kamomillalla, mesiangervolla, sitruunamelissalla, mäkikuismalla ja rosmariinilla. Kohdunalueen verenkiertoa voi tehostaa pujolla, kuumalla inkivääri tai -kaneliteellä. Lisäksi poimulehti ja vadelmanlehti vahvistavat naisen lantionseudun elimiä. Yleisesti kivuliaat kuukautiset voivat johtua magnesium ja B-vitamiinien vajeesta, joten kannattaa varmistaa niiden riittävä saanti. Maksan toimintaa tulee myös tukea yrteillä ja elintavoilla.

Epäsäännölliset kuukautiset tasapainoon yrttien avulla

Epäsäännölliset kuukautiset voivat johtua monesta asiasta kuten esimerkiksi stressistä, ylirasituksesta, traumasta tai sairaudesta. Lisäksi jotkut lääkkeet, ruoka-aineyliherkkyydeet ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Kuten muidenkin kuukautishaasteiden kohdalla, kannattaa tarkistaa riittävä ravintoaineiden saanti, jos kärsii epäsäännöllisistä kuukautista. Lisäksi maksan tomintaa olisi hyvä tukea esimerkiksi voikukalla, maarianohdakkeella ja takiaisen juurella.

Hormonihäiriöistä johtuvia epäsäännöllisiä kuukautisia voi tukea ottamalla käyttöön tiettyjä yrttejä. Poimulehti, vadelman lehti, humala ja apila voivat auttaa tasapainottamaan kuukautiskiertoa. Stressiä ja siitä aiheutuvaa epäsäännöllistä kuukautiskiertoa voi hoitaa muun muassa verbenalla, ruusujuurella ja rohtokoisolla. Myös mäkikuismalla voi hoitaa sekä stressiä että epäsäännöllisiä kuukautisia.

Kuukautiskiertoa voi tukea monella eri yrtillä ja kaikille ei toimi samat kasvit. Suosittelen kokeilemaan ottamalla yksi kasvi tueksi parin kuukautiskerron ajaksi. Helpoin tapa on juoda 1-3 kuppia yrttiteetä päivässä (1-2tl kuivattua tai 1-2rkl tuoretta kasvia) vähintään kahden viikon ajan tai vastaavasti ottaa noin 15 yrttitinktuuratippaa päivittäin parin viikon ajan. Huomaatko muutosta? Jos et, kokeile toista kasvia.Tee tarvittaessa myös muutoksia ruokavalioon, jotta saat kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Hormonitoiminnasta ja siihen vaikuttavista yrteistä puhumme myös Villiyrtit rohtona ja hyvinvoinnin tukena -webinaarisarjani viimeisessä osassa 20.4. klo 18. Saat webinaarista myös nauhoitteen ja luentomateriaalit, jotta voit palata niihin myös myöhemmin.

Psst! Nyt pääset osallistumaan kursseilleni ja webinaareihin Smartum edulla. Tee suoritus SmartumPay sovelluksessa hakemalla käyttöpaikka Anna Nyman ja valitse summa 35€ (webinaarisarja). Lähetä maksusta ruutukaappaus osoitteeseen info@annanyman.fi ja vahvistan sinulle paikan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *